4 Ekim 2013 Cuma

Biz Çoğalırken Onlar Azalıyor!


Bugün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. İnsan nüfusu her geçen gün binlerce artıyor ancak bizler kadar şanslı olmayan hayvan türlerinin sayısı ciddi anlamda azalmaya başladı. Yaz geldiğinde bir kap su koyup kış geldiğinde barınacak yer bulduğumuz kedi, köpekler bile daha şanslı. Çevreyi acımasızca kullanmamız, hayvanların yaşam alanlarına saygı göstermememiz nedeniyle özellikle yaban hayata ait hayvanların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
WWF; nesli tükenmekte olan canlılara yönelik kampanyalarını uzun süredir sürdürüyor. Daha önce şu yazımda sevdiklerinizin özel günlerine farklı bir hediye olabilmesi ya da yalnızca bir iyilik adımı atmanız için WWF den nesli tükenen hayvanları evlat edinebileceğinizi dile getirmiştim. WWF şimdi de Türkiye' deki yaban hayvanlarına ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik geniş kapsamlı bir kampanya başlatmış.

Türkiye' nin Canı adlı kampanyası il; Türkiye' de nesli tükenmekte olan yaban hayvanlarına dikkat çekiyor. Şahısların ve kurumların bağışları ile oluşturulacak fon; Türkiye' de doğa koruma konusunda faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini hayata geçirmeleri için dağıtılacak. "Her şeyi devletten beklemek olmaz" diye bir laf vardır ya; hah tam olarak o durum işte, yerel örgütler, sivil toplum kuruluşları bu konu hakkında en bilgili ve bilinçli yetkililere sahip olduğundan, faaliyete geçip olumlu sonuç almak adına en etkin çalışabilecek kuruluşlar. 
Sistem nasıl işliyor derseniz WWF; ilkokuldaki fen kitaplarımızda bol bol gördüğümüz tarzda bir döngü şeması ile gayet basit izah etmiş durumu:


Proje kapsamında yalnızca hayvanlar değil aynı zamanda Türkiye' ye has bitkilerin de korunması hedeflenmiş. Hedefte tam 101 canlı türünün kurtarılması var! Anadolu sincabı, alageyik, boz ayı,su samuru, kalkan, bayılarak yediğimiz Nutella larda kullanılan % 100 Türk fındığı,Anadolu salebi, kardelen,iğde ve daha nice canlı türü bu kurtarma operasyonu kapsamına alınmış.


Bizler kadar hayvanların da yaşama hakkı var diyenler; bir kap su koyanlar, pet shoplara itiraz edenler, sokağa atılan köpeklere, işkence edilen hayvanlara isyan edenler; bu kampanya sizler için, hepimiz için, Türkiye' nin canları için.Destek vermek çok ama çok kolay: 
CAN yazıp 8486 ya mesaj atıyoruz, yalnızca 5 TL bağış ile onları korumaya destekte bulunuyoruz.

Dilerseniz nesli tükenmekte olan bir hayvanı da evlat edinebilirsiniz. Saz kedisi, yunus, minik kaplumbağa, orfoz, panda ve kutup ayısı, hangisine yardım eli uzatacağınız tamamen size kalmış. Evlat edinmek için buraya göz atabilir, siz de en sevimlisinden bir hayvanın hayatını güvence altına alabilirsiniz. 

3 yorum:

  1. Canım paylaştım, http://guzelliknehri.blogspot.com/2013/10/bizim-kz-biz-cogalrken-onlar.html bu linkte, duyarlılığın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bugün dünya hayvanları koruma günü olduğunu sayende öğrendim canım teşekkürler. Ayrıca duyarlılığın için de seni tebrik etmek isterim. Umarım çabalar yerine ulaşır. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hepimizin çabaları ile ancak bir sonuca ulaşabiliriz,sen de paylaşarak bilmeyenlere duyurabilirsin ;) bir kişinin bağışta bulunmasını sağlayabilirsem ne mutlu bana ;)

      Sil