5 Ocak 2015 Pazartesi

Lezzet Dolu, Sakin Bir Tatil Yeri Arayanlara: Ayvalık ve Cunda Rehberi




Yaz tatili için plan yapanlara, hala gitmemiş olanlara, AYVALIK ve CUNDA gezimden bir kaç öneri paylaşmak istiyorum. Yaz tatilimin bir kısmını geçirdiğim Ayvalık ve Cunda, sakinliği, doğal güzelliği ve en önemlisi aşırı misafirperverliği ve mükemmel lezzetleri ile aklımda yer eden tatillerden oldu.

Bu yazıyı neden bu kadar geciktirdim diye hayıflanıyordum ama fotoğraflara dönüp bakınca o günleri tekrar yaşadım, özlemim bir nebze de olsa azaldı, fark etmeden doğru bir şey yaptığımı anladım :)
Öncelikle; Ayvalık ve Cunda sezonunda hayli kalabalık ve pahalı olabiliyor onu belirteyim, biz Ağustos un son haftası gittiğimizde hem sakin hem de fiyat açısından çok daha makuldu. Ayrıca, genelde herkes Cunda da kalmayı tercih eder ancak biz her yere gidebilelim, gün içerisinde Cundayı rahatlıkla gezeriz ne de olsa diye Ayvalıkta kalmaya karar verdik.



İyi ki de bu kararı almışız, seçtiğimiz otel Butik Sızma Han dan hayli memnun kaldık. 1800 lü yıllarda zeytinyağı fabrikası olarak kullanılan taş bina, sonradan otele çevrilmiş, çok değil 8-10 odası var, bu yüzden kalmak istediğinizde erken rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Otelin dekorasyonunu belki eski tarz bulabilir, belki de çok beğenebilirsiniz. Ama benim için her zaman tatillerde "temiz yatak,lezzetli yemek ve kaliteli hizmet" ön planda olmuştur. Bu üç kriteri de Sızma Han da fazlasıyla buldum.



Kaldığımız süre boyunca, gecenin geç saatinden sabahın körüne kadar, bütün çalışanların ve otelin işletmecisinin ilgisi, alakası, yemeklerin lezzeti ve otelin denize sıfır yemek alanı hayranlığımızı kat be kat arttırdı.
Bu ufacık yerde yapacak çok şey var ve en dikkatimizi çeken şey, gün batımını keyifle izleyebileceğimiz bir çok yer olmasıydı. 5 günlük tatilimizde "bugün güneşi nerede batırsak" diye ordan oraya koştuk :)
Anlatılacak çok şey var ama uzun uzun yazmaktansa maddeler halinde en keyifli Ayvalık-Cunda gezisi nasıl yapılır şeklinde açıklayalım.

*Sabah erkenden Ayvalıkta olacak şekilde gidin, erken saatte İskeledeki cafelerden birinde kahvaltı yapıp denizin keyfini sürün.

* Otel tercihinizi yer varsa mutlaka Butik Sızma Han dan yana kullanın. Bir akşam yemeğini denize sıfır balkonunda yiyin.

*Meşhur Ayvalık tostunu Tostçular Çarşısında gözünüze kestirdiğiniz bir mekanda tadın.
*Çarşı içindeki Kural Karadutum un harika karadut suyunu tadıp, evinize götürmek için mutlaka karadut şerbeti, suyu ve reçeli alın.


*Yörenin en meşhur ürünü zeytin ve zeytinyağlarından alın. Bu konuda meşhur markalar olduğu gibi, bizim yaptığımız gibi Kural Karadut tan tavsiye alarak daha küçük ama özenli yerli üreticilerden de temin edebilirsiniz.
*Deniz Kestanesinde bir akşam yemeği yemeden, hoşsohbet sahipleri ile muhabbet etmeden dönmeyin.

*Yemek yediğiniz yerlerde kendinizi şefin tavsiyelerine bırakın, saganaki, sıcak ot vs. gibi mükemmel Ege mezelerini tadın.

*Bir gün Liman Restaurantta güneşi batırıp yemek yiyin, bir diğer gün Şeytan Sofrasında gün batımını izleyin.


*Cundadaki Taş Kahvede kahvenizi içip arnavut kaldırımlı sokaklarında,sokak aralarına kurulan tezgahlarını gezin.


*Ufak hediyelik eşyalara bir göz atın. Bizim yoğun rotadan ve çok yemekten deneme imkanımız olmayan Cunda Ayna Restaurant ı deneyin.
*Rahmi Koç müzesi, Taksiyarhis Kilisesini gezin. Oyuncakların dünyasında, tarihin arasında kaybolun.




*Mutlaka ama mutlaka Cunda gezisinden sonra 360 derece manzaraya sahip olan Sevim-Necdet Kent Kitaplığına gidin ve Nostalji Cafe de oturup manzaranın, küçük atıştırmalıkların büyük lezzetlerinin keyfini çıkarın.



Orada yediğimiz tostun zevkini hiç unutamıyorum. Altı üstü bir tost ne kadar güzel olabilir ki demeyin.Sıcakta bütün bir Cunda yı gezdikten sonra,tatlı bir yorgunlukla tepede efil efil esen bu mekana gelip oturduğunuzda, Semizotu ve taze domates,salatalık ile servis edilen bu tostun sunumu,lezzetli kaşarı ve mekanın manzarası ile yemelere doyamadık.

Bir not; oturduğunuzda tam karşıda görünen küçük adayı benim gibi bir yere benzetebilecek misiniz bakalım :) Manzarayı izlerken dikkatimi çeken adaya "aaa, Hayat Bayram Olsa filmindeki Kutsi Dede nin adasına benziyor burası" dedim, merak edip filmin nerede çekildiğini araştırdım ve gerçekten de o ada bu adaymış,bu da bir küçük bilgi olsun diyoruz ve tavsiyelere devam ediyoruz ;)

*Cunda nın sokakları gece de pek hareketli, Karadeniz Pastanesinin bulunduğu sokakta oturup tatlı eşliğinde bir kahve için.

*Yüzme açısından biz Cundadansa Ayvalık plajlarını daha güzel bulduk. Ücretsiz halk plajları olduğu gibi, cüzi ücretle girebildiğiniz özel beach ler de mevcut.
*Ayvalık' a yakın mesafede bulunan Akçay' a giderseniz bütün gurmelerin ve ünlülerin ziyaret ettiği Zeytin Restaurant lezzetlerini deneyin.

Siz de benim gibi aşırı kalabalık, haddinden fazla pahalı yerleri sevmiyor, daha çok doğal güzelliğe, sakinliğe ve huzura önem verenlerdenseniz, Ayvalık ve Cunda sizleri çok mutlu edecektir.


2 yorum:

  1. bayılıyorum cundaya gercekten huzur .....canım yaz ıstedı :)))

    www.kuzununannesi.com

    YanıtlaSil
  2. Ben şuan ayvalıktayım.yarında cundaya gitcem bakcaz ne kadar güzel.

    YanıtlaSil