29 Aralık 2014 Pazartesi

Bu Sene Alınacak En Önemli Yeni Yıl Kararları


Her yeni yılda bir dolu yeni karar alınır. Sizin aklınıza neler geliyor? Spora başlamak, yeni bir iş bulmak, daha düzenli olmak, evlenmek? Ben size çok daha farklı, hepsinden daha önemli, sadece size değil, uyguladığınızda herkese doğrudan faydası olacak kararlardan bahsedeceğim.
Bilinçsizce, sorumsuzca günlerimizi geçiriyor, tüketim çılgınlığı içinde savrulup gidiyoruz. Dünyaya, çevreye karşı sorumluluklarımızı unutmuş haldeyiz. Oysa çocuğu olanlar, çocuk yapmak isteyenler, ben daha onlarca sene yaşamak istiyorum diyenler, bunun en önemli şartını; DÜNYAYI KORUMA yı unutuyor... "Geriye ne bırakacağız" sorusu vardı eskiden, şimdi ise süreç daraldı "Bizi Nasıl Bir Dünya Bekliyor" sorusu sorulmaya başlandı. Tamam, daha fazla içinizi karartmadan, acı gerçekleri gösterdiğimi düşünerek, mutlaka hepimizin uygulaması gereken Yeni Yıl Kararlarını açıklıyorum:

WWF ve YEŞİLİST bu konuda sosyal medyada oldukça aktif, ama hala hak ettikleri ilgi ve etkileşimi gördüklerini düşünmüyorum. Bu yazı da; onların önerileri doğrultusunda hazırlandı. Sizlerin de aklına gelenler olursa, bu postun altına yazarak hepimizin faydalanmasını ve uygulamasını sağlayabilirsiniz.

Fazla kullanılan kağıt, kıyafet, plastik vs. ürünleri doğaya terk etmek yerine atık dönüşüm projelerine teslim ederek doğanın korunmasını sağlayabilirsiniz.

Fazladan alınan kıyafetlerin geri dönüşümü için bir dolu paylaşım platformu mevcut. Daha önce BU POSTUMDA ORTAK DOLAP projesinden bahsetmiştim. Yeşilist paranın geçmediği bütün platformları TEK BİR LİNKTE toplamış. Bu sayfalara üye olarak kıyafetten kitaba, ayakkabıdan envai çeşit eşyaya kullanmadığınız ürünleri sisteme kaydedip, takas yolu ile yeni ürünler alabilir, yeni dostluklar kurabilirsiniz. Hatta kendi doğal ürünlerinizi yetiştirebilmeniz için tohum takas merkezi bile var, FACEBOOK GRUBUNDA oldukça aktif olan bu grupta organik ürün yetiştirme önerileri olduğu gibi, yetiştirenlerden satın alma imkanına da sahip olabiliyorsunuz.

 Plastik şişeler doğaya olduğu kadar, hatta daha fazla sağlığımıza zararlı. Kanserojen etkisi hepimizin malumu olan plastik şişelerden vazgeçme zamanı geldi de geçiyor.

 Gereksiz, fazladan alınan gıda, giyecek her türlü tüketim, hem cebinize hem de kısıtlı yaşam kaynaklarına ulaşamayan insanlığa zararlı! Buna bir son vererek tüketebileceğimiz kadar, ihtiyacımız kadarını alalım.


 Doğadaki kısıtlı enerji kaynaklarını verimli kullanmak bizim elimizde. Enerji tüketimi nedeniyle çevrenin ve cebimizin zarar görmemesi için, ev, ofis ortamında tasarrufa gitmek gerekiyor.

Yasadışı avcılık her sene pek çok filin ölümüne sebep oluyor, buna dur demek elimizde!


 Her yıl bir milyar hayvan plastik atık sindirdiğinden ölüyor. Yalnızca plastik şişe kullanımı değil, alışverişlerde kullandığımız poşetler de bu duruma sebep oluyor. Artık bir çok markanın, mağazanın verdiği bez çantalardan alın yanınıza, alışverişinizi bu bez çantalarla yapın. 




Daha az araç kullanıp, daha fazla yürümek, daha çok toplu taşıma kullanmak! Hepimiz sürekli büyük şehirlerin trafiğinden şikayet ediyoruz ancak hiç kimse arabasının konforundan vazgeçmiyor, üstelik trafikte saatlerini harcamasına, akaryakıt gideriyle cebini yakmasına rağmen! Bu sene; cebiniz yerine kalorilerinizi yakın, daha çok yürüyün, güzergahınıza uygunsa daha fazla toplu taşıma kullanın!


Son olarak; kendiniz için, çocuklarınız için, doğayı korumak adına aklınıza gelen ne varsa esirgemeyin, yapın. Bunun için de WWF ve YEŞİLİST gibi güzel çözüm önerileri sunan, sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden oluşumlara yakın durun, takipte kalın ve uygulamayı ihmal etmeyin ;) Herkese sürdürülebilir yaşamın mümkün olduğu, daha mutlu, daha yeşil, daha bilinçli yeni bir yıl dilerim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder