20 Ağustos 2014 Çarşamba

Zehirli Kimyasallara Maruz Kalmadan Evde Doğal Temizlik!


Her gün ellerimizi yıkadığımız sıvı sabunlar,evleri temizlediğimiz çamaşır suları,giydiğimiz çamaşırlar yemek yediğimiz tabakları yıkadığımız deterjanların aslında ne denli zararlı olduğunu hiç düşündünüz mü?
Son zamanlarda bu ürünlerin faydasından çok zararı olduğu yönünde bir çok yazı okuyorum. Üstelik kanser vakası da son dönemde bu kadar artmışken...
Bu konuya ilk dikkatimi çeken Erkan Şamcı oldu. Evlerde sözde temizlik adına kullandığımız, anne alışkanlığı ile her yere boca ettiğimiz çamaşır suları,deterjanların ne gibi zararları olabileceğini öylesine güzel anlatıyordu ki.. Üstelik fazla teknik detaya girmeden, herkesin anlayabileceği şekilde... Diyor ki "mutfak tezgahının üzerinde açık kalp ameliyatı yapmayacaksanız o denli hijyene,o kullandığınız çamaşır suyuna gerek yok" Bu ürünlerde kullanılan kimyasalların bariz zehir olduğu, ne kadar özenle yıkansa da tamamen arınmasının mümkün olmadığı,bu kimyasalların vücuda girmesi ile de çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu.. Üstelik aşırı hijyenik diye kullanılan el temizleme sıvılarının zararlıların yanısıra vucüda yararlı bakterileri de öldürdüğü ve daha nice şey..  MESELA; BİR ÇAY KAŞIĞINDAKİ BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANINI TAMAMEN TEMİZLEMEK İÇİN 18 LİTRE SU GEREKİRKEN, BİR MAKİNE DOLUSU BULAŞIK YENİ ÜRETİM MAKİNELERDE SADECE 15 LİTRE SUYLA YIKANIYOR...

Dolayısıyla; hiçbir şekilde tamamen arıtılamayan tabak,çanaklar,kıyafetler ortaya çıkıyor ve bu kimyasal artıkları kişisel sağlığımızın yanısıra toprağa,denizlere,içme sularına,özetle doğaya da ciddi zararlar veriyor.. Ben daha ufacık bir kısmından bahsettim, bu konuda internette ufak bir araştırma yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlara hayret edeceksiniz...

Bunca şeyi öğrendikten sonra o ürünleri anında bırakmak mümkün olmuyor tabiki, ilk iş olarak Erkan ŞAMCI nın Ekolojik Temizliğin Kitabı kitabını aldım,bir kere doğal temizliğin bir kaç ana malzemesi olduğunu öğrendim o da İzmir'lilerin iyi bildiği BORAKS,SİRKE,LİMON,SODA ve KARBONAT. Gerek çamaşır yumuşatıcısı gerekse bulaşık parlatıcısı olarak elma sirkesi vazgeçilmeziniz olabilir. Bulaşık makinesinde parlatıcı gözüne, çamaşır makinesinde ise yumuşatıcı gözüne 1 kahve fincanı elma sirkesi koymanız yeterli. Çamaşırlarım sirke gibi kokmasın derseniz, bir kaç damla sevdiğiniz uçucu yağ ekleyebilirsiniz.


Ben uzun süredir bulaşık makinasına parfümlü ürünlerden almak yerine, kestiğim yarım limonu koymayı tercih ediyorum. Evde kendim yapmaya uğraşamam diyenlere doğal temizlik ürünleri üreten geniş fiyat skalalarında çok farklı markalar var,şimdilik gözüme uygun fiyatlı iki marka kestirdiysem de denemeden reklam yapmış olmamak adına onlar bende kalsın, alırsam mutlaka deneyimleri de paylaşacağım. Şimdi gelelim evde yapabileceğiniz bir kaç basit temizlik ürününe, bu tariflerle içiniz rahat bir şekilde evinizi temizleyebilirsiniz.

Lavabo Temizleyicisi:
1 su bardağı boraks
Yarım su bardağı çamaşır sodası
Yarım su bardağı karbonat
10 damla limon, portakal, greyfurt ya da lavanta yağı
Yapılışı
Tüm malzemeyi bir plastik kapta iyice karıştırın. Nemli bir sünger yardımıyla lavabonuza
ovarak uygulayabilirsiniz. Ovalama işlemi bittikten sonra sıcak suyla durulayın.

Pratik Duşakabin Temizleyici:
Malzemeler
1 tatlı kaşığı çamaşır sodası
1 tatlı kaşığı boraks
1 yemek kaşığı arap sabunu
1 çay bardağı doğal sirke
Yarım litre kaynamış su
Yapılışı
Bir püskürtme şişesine bütün malzemeyi koyup iyice çalkalayın. Hazırlamış olduğunuz bu
temizleyiciyi duş çevresindeki duvarlar ve duşakabinlere sıkın. Sirkeli su ile durulayıp
pamuklu bezle silin.

Bulaşık Makinesi Deterjanı:
1 bardak çamaşır sodası, 1 bardak karbonat, 1 bardak boraks 3 bardak limon tuzu 1/2 bardak kaya tuzu, 20-30 damla limon veya uçucu portakal yağı.
Bu karışımı bulaşık makinesinin deterjan gözüne koyarak makinenizi çalıştırabilirsiniz.Ayrıca parlatıcı gözüne de elma sirkesi koymanız halinde daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Leke Çıkarıcı:
1 ölçü parfümsüz arap sabunu, 1 ölçü gliserin,10 damla limon veya portakal yağı
Arap sabununu gliserinin içinde benmari usulü ile eritin.İkisini karıştırıp bir kenara koyduğunuzda bir süre sonra kendiliğinden de eriyebilir.Limon veya portakal yağını ekleyin. Bu karışım yağ lekelerinin çıkmasını sağlayacaktır. Lekeler yeniyken şişeyi çalkalayıp birkaç damla damlatıp parmağınızla yedirin,10-15 dakika bekletip su altında çitileyerek durulayın.

Şimdilik öneriler bu kadar,deneyip memnun kalırsanız yorumlarınızı paylaşmanızı rica ederim. Daha detaylı bilgi için benim de sıklıkla takip ettiğim Zehirsiz Ev sitesini inceleyebilirsiniz. 

5 yorum:

  1. Harika bir paylaşım olmuş. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim,bu tür konularda ciddi anlamda bilinçlenmemiz lazım artık :(

      Sil
  2. Yaklaşık 1 saat kadar önce Erkan Şamcı'nın kitabını almaya karar vermiştim. Bu da harika bir tesadüf oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevdim bu tesadüfü,umarım en kısa sürede uygulayabilirsin önerileri ;)

      Sil
  3. Bulaşık makinesinin tuz yerine limontuzu,parlatıcı için de sirke kullanıyorum. Detrjan yerine karbonat denedim öyle yıkıyorum.

    YanıtlaSil