Bloga uzun zamandır vakit ayıramıyorum. Ev,sağlık, iş vs. sıkıntılar peşpeşe gelince değil yeni yazı yazmak, yazdığım yazıları bile duyuramaz oldum. Uzun zamandır duyurmak istediğim iki güzel sosyal sorumluluk projesi-organizasyonu vardı,kısmet 8 MART gibi anlamlı bir güne, KADINLAR GÜNÜNEymiş. Oturduğumuz yerden kadınlar şöyle harikadır, böyle eziyet görüyor, aman imkan sağlayalım,gelin destek olalım naraları atmak hayli kolay.... Peki hangimiz elimizi taşın altına koyuyoruz? Hangimiz denize atılan o küçük çakıl taşının bıraktığı dalga dalga büyüyen etkiyi yaratabiliyoruz? İşte bu yazı ile boş naraların içini doldurmak, herkesin aktif olarak yapabileceği bir şeyler olduğunu izah etmek istedim.
Öncelikle Mavi Kalem Derneğinden bahsetmek istiyorum. Bu dernek, Körfez depremi sonrasında gönüllü gençlerin bir araya gelmesi ile kurulmuş olup şu an Balat' ta faaliyet gösteriyor. Bakmayın siz hiç adını sanını duymadığınıza. Sessiz ama emin adımlarla ilerleyen dernek, öncelikle civar yerlerde yaşayanların ve tabi ki bütün çocuk ve kadınlara yardımcı olmak için çalışıyor. Neler var derseniz; Balat lı çocukları mutlu etmek, eğitimlerine katkıda bulunmak, tatmadıkları güzellikleri yaşatmak için düzenlenen etkinlikler, yardımlaşma toplantıları ve aklınıza gelebilecek maddi manevi her türlü destek girişimi. Ayrıca; eğitim seviyesi orta ve düşük derecede olan,ne yazık ki çok çocuklu ama az eğitimli kadınlarımızın haklarını korumaları, kendilerini geliştirmeleri, fizyolojij ve psikolojij şiddete karşı kendilerini koruyabilmeleri için başta hukuki olmak üzere her türlü alanda bilgilendirme toplantıları düzenliyorlar. Genel sağlık, aile içi şiddet, kadın hastalıkları, hukuk, ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanılabilecek birimler, şehir içi ulaşım bilgisi gibi başlıklar sadece web sitelerinde değindikleri bir kaç yardım konusu. Okuma bilmeyen kadın-çocuklara okuma öğretiliyor, kadınların kendi bedenleri kendi benlikleri üzerinde söz sahibi olabilmesi için bilinçlendirme görüşmeleri yapılıyor,bilinçli ve huzurlu bir yaşam için her türlü bilgiyi sağlıyorlar. Dernek gönüllüleri, hemşire, fizikçi, İngiliz Dili ve Edebiyatı vs vs vs her türlü alandan pırıl pırıl gençler. Herkese kapısı açık olan dernek faydanız olabileceğinizi düşündüğünüz bütün etkinliklerde sizi de arasında görmekten mutluluk duyacaktır. Ayrıca web sitelerinde bulunan hesap bilgileri ile maddi bağışta bulunmanız mümkün. Hiç biri içinize sinmedi hoşunuza gitmedi, beğenmediniz mi? O zaman çocuklar için düzenlenen etkinliklerde kullanılmak üzere kırtasiye malzemeleri, kek, meyve suyu alabilir, derneğin kedileri için mama temin edebilirsiniz ;)
Esasen bu kadar cümle kurmaya dahi gerek yok, bizzat tanık olduğum bir durum var ki, bu dernekte bilgilendirme-yardım faaliyetinden çok daha öte bir şey yapılıyor. O küçük çocuklara her imkanı sağlayan birer abla-abi olup, türlü dertlerden muzdarip kadınlara ise birer dert ortağı, çözüm arkadaşı oluyorlar. Sırf bu sebeple,bu güzel hissi tatmak için o derneğin kapısından girmenizi, onları izlemenizi öneririm. Derneğin websitesi ve facebook grubu na bu linklerden ulaşabilirsiniz.Dahası siz en iyisi bir Pazar günü Balat gezisine çıkın ve onları ziyaret edin ;)
İkinci oluşum ise Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı. Bu Vakıf; kendi anlatımları ile "dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak amacıyla" 1986 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. İstanbul' un dar gelirli semtleri, Güneydoğu Anadolu ve Marmara depreminden etkilenen bölgeler vakfın çalışma alanları arasında bulunuyor. Belediyeler, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile işbirliği içerisinde yürüttüğü projeler olduğu gibi ayrıca Carrefour, Microsoft, Citibank gibi kurumların da desteği ile aktivite düzenlemektedir.
Vakfın iktisadi işletmesi olan NAHIL ev kadınlarının kendi emekleri ile meydana getirdikleri ürünlerini pazarlayarak sürekli gelir kaynağı edinmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş. Bakım ve spa, ev dekorasyon, giyim ve aksesuar, kırtasiye ve çocuk başlıkları altında toplanan ÜRÜNLER tüketicinin beğenisine ve satışa sunulmuş. Tamamen el emeği olan bu ürünleri alarak hem doğal, katkı maddesiz kozmetik, sağlık, giyim ürünlerine sahip olabilir, hem de onların gelirlerine katkıda bulunabilirsiniz. Vakfa destek olmanın birden fazla yöntemi var. Burada da belirttikleri gibi; NAHIL dan ürün alımının yanı sıra, maddi bağış yaparak, gönüllülük esası çerçevesinde çalışarak, kullanılmış eşyalarınızı bağışlayarak vakfa destek olmanız mümkün. Bu kadar çok seçeneğin olduğu bir durumda "ben ne yapabilirim ki" sorusunu kimse sormaz sanırım :) Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı hakkında daha fazla bilgi almak için web sitesi ni ve facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Evet beyler ve hanımlar; anneler günü, kadınlar günü gibi özel günlerde mütemadiyen çenelerimiz çalışır, şimdi sıra asıl faydalı olacak şeyde, eller klavyeye bu güzellikleri duyurmaya ve doğrudan gönüllü olarak dahil olmaya! Eller cebe, bu güzel ürünlerden almaya, bağışta bulunmaya bekliyoruz hepinizi.
Herkese mutlu günler dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder