24 Ocak 2013 Perşembe

Dünyayı Büyük Anneler Kurtaracak!

Şu soğuk kış günlerinde; evlerimizde harıl harıl kombiyi yakarken, kendimizi ısıtırken bundan sonrasını, sadece 5-10 yıl sonrasını hiç düşünüyor muyuz? Hiç sanmam... Soğuk kış günlerinde tek akla gelen evsizler olur, sosyal medyada evsizlere yardım edilebilmesi için ilgili telefon numaraları paylaşılır ve sözüm ona sorumlu birey olma vazifemizi yerine getirmiş gibi hisseder, rahatça arkamıza yaslanırız. Birey boyutunda önemli bir davranış tabi ki ama her şey bununla bitiyor mu sizce?
O sırada evinizde cayır cayır yanan o kombinin toplumsal anlamda bize geri dönüşünü hiç düşünmedik değil mi..İşte WWF Kanada bu soruna aşırı kolay, ama oldukça etkili tek günlük bir yöntem bulmuş. Kampanyanın sloganı "Dünyayı Büyük Anneler Kurtaracak", kampanyanın olmazsa olmazı ise kazaklar :)
Olay hayli basit; 7 Şubat günü kombinizin, kaloriferlerinizin ısısını çok değil yalnızca 2 derece düşürüyorsunuz ve o gün için evde t-shirtle dolaşmak yerine en sevdiğiniz kazağınızı giyiyorsunuz. Bu basit fikirle; Kanada' da her ev bu eyleme katılır ve sıcaklığı yalnızca 2 derece düşürürse 1 günde 4 megaton sera gazının atmosfere salınımının önüne geçilmiş olunacak. O gün eyleme katılmayı unutanlar olur diye; bu eyleme özel telefon merkezi kurulmuş. Sisteme kayıt yaptırılması halinde; hattın diğer ucundaki büyük anneler günü geldiğinde sizi arıyor ve "kazağını giymeyi unutma evladımmm" diyerek eylemi hatırlatıyor :) Üstelik sizi arayacak büyük anneyi de seçme imkanı var. Böyle etkili ve basit bir eylemi yalnızca Kanada bazında ve sadece bir tek gün için düşünmek çok yanlış olur. Ne de olsa evde kombi var, kalorifer var ısıyı yükselteyim ama ben ince kıyafetlerle oturayım düşüncesi, farkında olmadan yaptığımız büyük bir yanlış. Bu yöntemle hem atmosfere salınan sera gazlarının azalmasını sağlayacak, hem de kendi ısıtma masrafınızı düşüreceksiniz. Özetle, bu kadar basit bir yöntemle hem birey hem de Dünya bazında bu kadar etkili sonuç veren bir aktiviteye katılmamak; aslında sizin ne kadar sorumlu bir birey olduğunuzu gösterecektir. Evsizler için yardım hatlarını duyurmaktan daha fazlasını yapmamız mümkün, hem kendimiz hem de doğamız için! Kampanya hakkında daha çok bilgi edinmek isteyenler yeşil bilgi den faydalanabilir. Hatta sadece bu kampanya için değil, doğaya karşı sorumluluk bilincimizin diri kalması ve her konuda aktif olabilmemiz için facebook ve twitter adreslerinden de yakın takibe almalıyız.

2 yorum:

  1. harika bir fikirmiş cnm. kelime doğrulama çıkıyor yorum kısmında, kaldırabilirsen daha çok yorum alabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç dikkat etmemiştim canım hemen düzeltiyorum teşekkürler bilgilendirmen için ;)

      Sil