"Blogger Olmak Sorumluluktur" sloganı ile devam ettirdiğim sosyal sorumluluk projelerinde bu günün konusu atıklarınızı nasıl değerlendirdiğiniz. Gelin biraz da ciddi konulardan konuşalım. Sahi siz atıklarınızı değerlendiriyor musunuz? Yoksa adı üstünde ATIK deyip elinize geçeni çöpe mi atıyorsunuz? Dünyamızın günden güne kirlendiği, yıkımın ve zararın her an arttığı günümüzde; Tüketmenin zorunluluk haline getirildiği, tüketirken yarınların düşünülmediği, hiçbir üretim olmadan bilinçsizce ve şuursuzca mütemadiyen tüketim çılgınlığının yaşandığı şu yüzyılda, BİRAZ BİLİNÇLİ OLALIM LÜTFEN isyanı ile herkese önerdiğim bir kaç atık değerlendirme yöntemini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ben İstanbul' da yaşadığım için sadece İstanbulda toplama yapan yerlerin bilgilerini vereceğim,başka şehirlerde yaşayan arkadaşlar ise bir zahmet başında saatler geçirdikleri internetten ufak bir araştırma yaparak kendi şehrindeki imkanları öğrensinler.
Öncelikle atık kağıt konusu: Kağıt yapımı için kesilen ağaçları,her yaz aylarca yanan hektar hektar ormanlık alanları düşünürseniz yeşil alanlarımızdaki yıkımın boyutunu az çok tahmin edebilirsiniz. Bir de buna 3. köprü için kesilecek 1 milyon ağaç eklendi ki, atalarımız "ciğerim yanıyor" "ciğerimi tükettin" deyimlerini bu günler için türetmiş olsa gerek... Atık kağıtlarınızı evde battal boy bir çöp poşetinde biriktirebilir, ilgili belediyenin veya özel atık toplama firmalarının evden teslim alması için iletişim kurabilirsiniz. Ben daha 20 gün önce Şişli' de faaliyet gösteren Atlas Atık Toplama firmasına evdeki bütün kağıt atıklarımı, kullanılmış pilleri teslim ettim. Hatta evde aylardır biriktirdiğimiz Mavi Kapakları da ilgili yerlere ulaştırabileceklerini belirttikleri için onları da emin ellere teslim etmiş oldum. Atlas Atık Toplama iletişim bilgisi: 0212 247 52 90
En önemli atıklardan bir diğeri KULLANILMIŞ YAĞLAR: Kızartmaları yaptıktan sonra kullandığınız yağı ne yapıyorsunuz? Siz de tasarruf konusunda uzman ama çevre bilinci olmayan annelerimiz gibi lavaboya dökenlerden misiniz yoksa :( Aman diyeyim, şu satırları okuduğunuz andan itibaren dökmeyin de döktürmeyin de. Üstelik annelerimiz tasarruf yapıyoruz derken kansere davetiye çıkarıyor da haberimiz yok. Kullanılmış kızartma yağlarını tekrar kullandığınızda, kanser olma riskiniz artıyor. Anlayacağınız ne kullanılmasının ne de lavaboya dökülmesinin hayrı yok zararı var. Sularımız, denizlerimiz her geçen gün gemi atıkları, foseptik atıkları, petrol sızıntısı, karaya vuran gemilerin denize karışan kimyasalları nedeniyle yeterince kirlenirken buna bir de siz katkıda bulunmayın. 1 litre sıvı yağın lavaboya dökülmesinin, 1 milyon metreküp deniz suyunun kirlenmesi demek olduğunu biliyor muydunuz???? Gelecek nesillerinizin sizin gibi keyifle yüzebilmesini, boğaz manzarası izleyebilmesini, deniz havasını içine çekebilmesini istiyorsanız bu sorumluluğu üstlenin lütfen!Bu konuda son zamanlarda dikkatimi çeken firma Ezici. bakın burda atık yağların bizlere ve çevreye zararlarını açık ve net bir şekilde anlatmışlar. burdaki yazılarında ise, atık yağları biyodizele dönüştürebildiklerinden bahsetmişler. Yapacağınız şey oldukça basit; bir kızartmada ortalama 1 litre yağ kullandığınızı düşünürsek, 5 kızartmalık yağınızı 5 litrelik su şişelerinde biriktiriyorsunuz, daha sonra evlerden ve iş yerlerinden atık yağ toplayan firmaları arayıp adresinizi vererek teslim almalarını istiyorsunuz. Bahsettiğim Ezici firmasının iletişim bilgisi: 444 28 45, diğer şehirlerden ise 0262 444 28 45. Ankarada ise lisanslı olarak bu işi yürüten Ardam Firması var, iletişim bilgisi:0312 385 58 42
KULLANILMIŞ-ATIK PİLLER: Evde saatler, elektronik cihazlar için kullandığınız pilleri çöpe atıyorsanız çevreye verdiğiniz bir başka büyük zarardan haberiniz yok demektir. Pillerin içindeki kimyasallar; çöp toplama alanlarında toprağa ve suya karışmakta, bu da bize yiyeceklerle veya içme suları ile geri dönmektedir.Atık pillerinizi, naylon torba, karton kutu veya kavanozlarda biriktirerek ilgili ve mutlaka YETKİLİ toplayıcı firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Bunun için yine bir örnek toplama firması bilgilerini vereyim: burdaki formu doldurduğunuzda atık pillerinizi 15 gün içerisinde gelip adresinizden teslim alıyorlar.
Bu yazı ile stoklanması, evde biriktirmesi en kolay,çevreye en çok zararı olan, ancak geri dönüşüm yolunu tercih ettiğinizde katkısı dahi olabilecek 3 zararlı atıktan bahsettim. Siz cam şişe, plastik atık ve diğer atıklarınızı bilinçli bir şekilde biriktirebilir, geri dönüşümü için çaba sarf edebilirsiniz. burda Geri dönüşümü yapılabilecek 50 maddeden bahsedilmiş.
Unutmayın; geri dönüşümü siz bilinçli olarak yapmazsanız, atıklar size misliyle geri dönecektir.
Bir tek benim yapmamla ne değişecek demeyin, ben bu yazı ile 1 kişiye ulaşsam kardır, o da belki bir başka kişiye anlatır, bu da böylece yayılır,kimbilir. Biraz SORUMLULUK, Biraz BİLİNÇ lütfen.
cnm ne güzel bi konuya değinmişsin. hepimiz duyarlı olmalıyız.
YanıtlaSilteşekkür ederim ilgin için, sizden ricam bu konuyu duyurabildiğiniz kadar çok kişiye duyurmanızdır ;)
SilCanım güzel bir yazı olmuş tebrik ederim öncelikle. Ben anneme söylemiştim yağları lavaboya dökmemesini. Ki bu bilgiyi çok yeni öğrendim sayılır. Bu konuda kimsenin pek bilgi sahibi olduğunu sanmıyorum. Facede de bununla ilgili ufak bir resim paylaşabiliriz bence. İzin verirsen yazını faceden yayınlamak isterim.
YanıtlaSilBir dönem evimizden geri dönüşüm poşetleri topladı belediye haftada bir. Çok seviyordum çok dikkat ediyordum her zaman çöpleri ayırıyordum. Ama sonra o kalkınca ben de vaz geçmiştim. Senin dediğin gibi telefon edince eve gelip aldıklarındansa hiç haberim yok. Bu konuyu da araştıracağım canım teşekkür ederim.
ilgin için ne kadar teşekkür etsem azzz,kesinlikle dilediğin yerde yayınlayabilirsin canım,blog aleminin sakinlerinden beklediğim duyarlılığı görürse bu bile yeter bana :)
Silçok güzel ve faydal bir yazı, ben mail olarak paylaştım bunu. Kağıtları ve camları herzaman geri dönüşüm yapıyoruz biz.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim,hepimizin yüksek hassasiyetle eğilmesi gereken bir konu olmasına rağmen bir çok insan tarafından atlanan,önemsenmeyen bir husus,duyurmamız alışkanlık edindirmemiz çok önemli :)
Silseninki benimkilerden çok daha faydalı bi yazı olmuş canım:)
YanıtlaSilsüpersinnn tatalımmmmm :D:D bir kimya mühendisi olarak seni tebrik ediyorum ..... hassaiyetinden dolayı
YanıtlaSilbeğenmene sevindim canım,böylesine önemli konuların arka planda kalması,önemsenmemesine çok üzülüyorum,duyurmak,gereken ilgiyi toplamak lazım :(
Silbenim kız=) güzel yorumun için çok teşekkür ederim öperimm=)
YanıtlaSil