8 Ekim 2013 Salı

yazdan yıpranan cilde bakım zamanı!

Yaz büyük bir hızla bitti, bir anda kış geldi. Siz de bu günlerde benim gibi cildinizin deli gibi kurumasından, hatta pul pul dökülmesinden mi dert yanıyorsunuz? Yaz aylarından sonra cilt ve saçlar ciddi anlamda bakıma muhtaç hale geliyor. Yoğun güneşe maruz kalan saçlar yıpranıyor, haftalarca güneşlenme sonrasında soğukla karşılaşan cilt pul pul dökülüyor, deri değiştiriyor. Her mevsimin bakımı farklı, daha önce bahar aylarında saç bakımı ve yaz aylarında cilt bakımı konularına değinmiştim. Bugün de hem kendim hem sizler için evde kolaylıkla hazırlanan cilt bakım reçeteleri paylaşacağım.

Güneş sonrası parça parça dökülen deriyi tamamen ciltten atmak, ölü deriden arınmak için evde yapılan scrub dan iyisi yoktur.2 bardak esmer şeker, yarım bardak zeytinyağı ve 1/4 ölçek balı karıştırarak,karışımı cildinize dairesel hareketlerle uygulayın,10-15 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın.Oranları sabit kalacak şekilde ölçeği dilediğiniz şekilde arttırabilir- azaltabilirsiniz.


1/4 ölçek hindistan cevizi yağı, 1 ölçek beyaz toz şeker, 1 adet lime (yeşil limon da denen lime bulamıyorsanız normal limon kullanmanızda da hiçbir sakınca yok :) ) 1 limonun kabukları.
Microdalgada veya ocakta benmari usulü ile erittiğiniz hindistan cevizi yağını büyük bir kasede şekerle karıştırın. Limonun daha önceden soyduğunuz kabuklarını ve sıktığınız suyunu ekleyin. İyice bir karıştırdıktan sonra bir süre dolapta muhafaza edin. Kurumuş, deri döken cildinize uyguladığınızda verdiği yumuşaklığın keyfini çıkarın :)

Bir adet avokado, bir adet muz ve bir çay kaşığı balı temin ettiysek, dengesiz havalardan kuruyan nemsiz kalan cildimizin rahat bir nefes almasını sağlayabiliriz. Bütün malzemeleri ezip karıştıralım, lapa haline geldiğinde cildimize ince bir tabaka şeklinde sürelim. Yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra soğuk su ile yıkayabiliriz.


Hem saçınız hem de cildiniz için sprey veya katı olarak kullanabileceğiniz nemlendirici reçeteye geldi sıra! Bir kase hindistan cevizi yağını klasik benmari usulü kaynatın, 30 dakika ılımasını bekleyin. 2 çorba kaşığı tatlı badem yağını ekleyelim. Cildiniz badem yağına tepki veriyorsa;aynı ölçüde jojoba yağı veya zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. 1 çorba kaşığı da argan yağı ekleyelim. (Eğer reçeteyi saçınız için kullanacaksanız saf argan yağı bulmaya uğraşmayın, şurada bahsettiğim Avon'un saç bakımına yönelik argan yağını da kullanabilirsiniz.) Bütün malzemeleri karıştırıp 30 dakika boyunca buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkardığınızda donmuş hale gelen karışımı mikser ile yumuşak ve ince bir hal alana kadar karıştırın. Karıştırdıktan sonra 1 çorba kaşığı gliserin ekleyin ve yeniden karıştırın. Son olarak; kendi ürettiğiniz bu kreme renk vermek isterseniz, sevdiğiniz bir sabundan çok az miktarda eriterek karışıma ekleyebilirsiniz. Dilerseniz krem halinde cildiniz için, dilerseniz yeniden benmari usulü ile eriterek sıvı-sprey halde saçlarınıza kullanabilirsiniz.Sıvı halde kullanacaksanız bir ölçü suya bir ölçü karışımınızdan ekleyin ve oda sıcaklığında muhafaza edin ;)

Bu verdiğim öneriler yalnızca kadınlar değil, erkekler için de geçerli. Biz kadınlar ciltlerimize bakım yapıyoruz ancak beyler sürekli ihmal eder. Üstelik ne yazık ki internette erkekler için cilt bakımı adı altında pek fazla bilgi bulmaları da mümkün değil, dolayısıyla buradaki önerileri uygulayarak onlar da kaybettikleri neme ve cilt sağlığına kavuşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder